top of page

Kerstdrukte...

O, wat zitten we fijn met Kerstmis in onze mooie kleding, prachtig versierd huis, overheerlijke gerechten op tafel. Maar jee, wat een wallen hangen daar onder die ogen! De periode vlak voor Kerstmis is een drukke tijd. Werk afmaken, kerstborrels, kadootjes kopen, feestkleding uitzoeken, bedenken wat er gegeten gaat worden deze dagen. Het is nu 2 dagen voor Kerstmis. Vandaag boodschappen gehaald en wat zijn de winkels mega druk! Er is gepusht met een overvolle boodschappen wagen tegen mijn kuiten, sorry, ik keek naar een klein kind dat een Sinterklaasliedje zong. Daarna had ik op weg naar de kassa oogcontact met een andere klant, zag de woeste blik in haar ogen, ze versnelde haar pas... yes, gewonnen! zag ik haar denken, eerder bij de kassa! Maar de winkeliers zijn vriendelijk en hebben hun best gedaan om de klant in de kerstsfeer te brengen. Ik ben er gevoelig voor. De meeste klanten lopen met een glimlach de winkel uit. Het vooruit plannen deze dagen scheelt een hoop gedoe. Klinkt makkelijk en logisch en dat is het ook! Maar ik ben er nog steeds niet achter waarom het mij dan toch niet lukt. Niet alleen zijn we druk met onszelf, ook de kinderen hebben de laatste week op school een drukke planning, veel kerstopdrachten te doen en vooral veel kerstspullen mee te nemen. (Nu weten we hier in huis al dat er standaard iets vergeten wordt, daar zijn we allemaal aan gewend en weten ondertussen ook dat er dan niets erg gebeurd, scheelt een hoop stress.) Ook hebben ze op een onmogelijke tijd kerstdiner. Ik zag ouders met oververhitte gezichten net te laat het schoolplein op rennen met vergeten-de-oven-voor-te-verwarmen-dus-nog-niet-warme gerechten in hun handen, racend langs het prachtig verlichte schoolplein. Maar de kinderen merken weinig van deze stress, die komen stralend in hun mooiste kleding het schoolplein op, genieten van de versiering en bewonderen elkaar. Ik kijk dit alles geamuseerd, maar ook verontrustend aan. Zoveel boodschappen als er mee naar huis genomen worden, zoveel kado’s als er gekocht worden, snel nog feestelijke kleding kopen, mensen mopperend over de verplichte familie bezoeken tijdens de kerst.

Maak je niet druk of er wel genoeg eten is, of je kleding feestelijk genoeg is, of het huis er perfect uit ziet.

Waar het echt om draait deze dagen is dat je dankbaar mag zijn dat je Kerst mag vieren in een veilige omgeving. Wees lief voor elkaar en geef de mensen die het nodig hebben wat extra aandacht.

Zijn al die kado’s echt nodig, of kun je afspreken dat bedrag aan een goed doel te geven? Kun je de knop omzetten bij de verplichte bezoeken en bedenken dat deze mensen gelukkig nog wel om je heen zijn? Mocht je nu inderdaad een beetje in de stress zitten, pak het volgend jaar aan zoals ik het doe dit jaar: Mijn familie komt bij ons. Na de uitnodiging vroegen ze: kunnen we iets meenemen? Ja hoor! Het voorgerecht, een groot deel van het hoofdgerecht en het nagerecht worden door hun verzorgd. Wij zorgen voor de wijn.... Volgend jaar weer bij ons? Ik wens je hele fijne dagen toe met lieve mensen om je heen. X Manon.

Recente berichten
Archief
Volg mij
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page