top of page

Haat-liefdeverhouding met mijn smartphone.


Ik betrap mezelf erop dat ik de laatste dagen te veel op mijn mobiel zit.

Meestal gaat het best goed. Dan kan ik gerust mijn mobiel ergens neerleggen en er niet aan denken. Vervolgens moet ik na een poos met de vaste telefoon naar mijn mobiele nummer bellen, omdat ik hem weer op een onlogische plek heb neergelegd. Misschien toch handig om mijn geluid vaker aan te laten....

Ik zit op Instagram en daar staan zoveel inspirerende onderwerpen en foto’s op. Dit is voor mij verslavend. (Volgens mijn zoon ben ik te oud om op Instagram te zitten.)

Ook zit ik weer op Facebook. (Volgens diezelfde zoon is Facebook meer voor ouderen. Ik dacht dat hij mijn ouders bedoelde, hij bedoelde mij...)

Ik wilde een paar jaar geleden van Facebook af, dat ging niet zo makkelijk, dus had ik iedereen maar ontvriend.

Nu ik de blogs schrijf en mijn eigen praktijk ben begonnen leek Facebook mij juist wel weer een goede manier om mijzelf te laten zien. Dus sinds een paar maanden vraag ik met hangende pootjes of iedereen weer mijn vriendje wil zijn....

Gisteren was zo'n dag dat ik veel te weinig had gedaan van mijn to-do-list en teveel op mijn mobiel zat. Ik voelde me moe en lusteloos worden door het turen naar het scherm. Ik was het opeens zo beu. Mobiel aan de kant en hoppa, naar buiten! Oké, dit kwam ook doordat de zon in de ramen scheen en ik me rot schrok, wat smerig! Ramen gelapt en ik voelde mij weer heerlijk fit.

Zodra de kinderen thuis zijn leg ik mijn mobiel aan de kant, want ik vind het zo vervelend als zij iets zeggen en ik alleen maar met “hmm?” reageer. Terwijl het andersom nog erger is, zij reageren nl. helemaal niet.

We hebben thuis de afspraak dat om een bepaalde tijd alle apparaten zijn opgeborgen. Ook voor ons. Al liggen de kinderen in bed, de apparaten blijven op hun plek. En mee naar de slaapkamer al helemaal niet! Voor je relatie zijn die dingen namelijk killing!

Aan de ene kant omarm ik de mobiele telefoon, maar vaak genoeg verafschuw ik het ook. Ik erger me eraan als mensen bellen in openbare ruimtes. Vandaag nog in de rij bij de kassa. En de stem verlagen, nee joh, want al die boodschappen die op de band gelegd worden maken veel lawaai, dus lekker luid praten! Je kan gewoon niet anders dan mee luisteren.

Of als iemand typt met het geluid van het toetsenbord aan.. grrrr.

Of het piepje van een berichtje is luid en na 10 berichtjes ontvangen te hebben het echt niet door hebben...

Of als je met iemand serieus in gesprek bent en er komt een berichtje binnen, dat ze het niet kunnen laten om even te kijken.

Echt, ik irriteer me enorm aan al deze punten en kan dan ook op niets anders letten dan de geluidjes. En dan erger ik me weer aan mezelf dat ik me laat irriteren!

Het is ook voor zoveel mensen aantrekkelijk om als je even niets te doen hebt gelijk de mobiel te pakken. Als er reclame is op tv, tijdens het eten, achter de kinderwagen, wachtend op de bus, zelfs tijdens het fietsen!

Dan ben je je toch helemaal niet meer bewust van je omgeving?

Je weet eigenlijk niet eens hoe je eten heeft gesmaakt.

Je hebt de verkeerde kinderwagen bij de supermarkt meegenomen en hebt opeens een zoon ipv een dochter.

De bus is al voorbij gereden en je zag niet eens dat er een giraffe in zat.

Je hersenen hebben ook hun rust nodig. En het echte leven gebeurt om je heen, niet op een scherm.

Nu klink ik misschien als een heilig boontje, maar hé, ik heb net toegegeven dat ik de laatste paar dagen ook teveel met mijn neus in het schermpje zat. En soms is het wel zo rustig als dwarse pubers even in hun digitale wereld verblijven.

Maar.. nu weekend, Remco en kinderen thuis, goed om weer de mobiel weg te leggen en oprecht aandacht te geven aan elkaar.

Het beviel me niet de laatste paar dagen, ik werd er echt moe, scheel en zelfs rusteloos van. Terwijl ik weet dat ik niet veel mis als ik niet op de social media zit en appjes hoeven echt niet direct beantwoord te worden.

Nu alleen beter nadenken wáár ik mijn mobiel dan neerleg, want die keer dat hij naast het kippenhok bleek te liggen was best even zoeken...

Fijn weekend en probeer deze dagen eens je mobiel vaker weg te leggen. Je zult zien hoeveel tijd je overhoudt.

X Manon.

Recente berichten
Archief
Volg mij
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page