Je eigen beste vriend/vriendin zijn.


Je beste vriend(in) bij je hebben, elke dag, je hele leven lang, dat klinkt goed! En dat is mogelijk! Diegene is zo dichtbij op dit moment... dat ben je namelijk zelf. Als je nog niet helemaal weet hoe die vriend(in) in jezelf te ontdekken hoop ik je met dit blog een beetje op weg te helpen. Wanneer je je zelfvertrouwen en eigenwaarde laat afhangen van het gebeuren buiten jezelf om zul je vaak teleurgesteld zijn. Dan dwing je jezelf om iemand te zijn die je niet bent. Dit kun je afleren! Om je eigen beste vriend(in) te worden zul je er wel even de tijd voor moeten nemen. Je moet misschien ook leren om alleen te kunnen zijn. Als je alleen bent en in rust, kun je jezelf vragen stellen en jezelf dus beter leren kennen. Wat zijn mijn zwakheden? Nou, die heb je hoor! Accepteer ze en zie het onder ogen, dit werkt zo bevrijdend! Een echte vriend(in) vertelt je de waarheid en spreekt je erop aan. Durf kwetsbaar te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je iets aan het vermijden bent of de waarheid probeert te verhullen. Ik hoor mezelf ook weleens zeggen: 'kom op Manon, dit is echt slappe hap, hoppa, schop onder je kont!' Ook voel je je vast zich weleens moe, down of lusteloos. Praat jezelf niet nog meer in de put omdat je jezelf dan stom vind. Accepteer dit gevoel, geef er even aan toe, dit hoort ook bij jou. Verwen jezelf dan en weet dat het weer voorbij gaat. Wat is mijn kracht? Verstop jezelf niet, maar wees trots op wat jouw goede eigenschappen zijn!

Waarom zou je die verbloemen? Omdat je jezelf niet durft te laten zien, want dan ben je arrogant? Geef jezelf complimentjes als je vind dat je iets goed hebt gedaan, wacht niet op reacties van anderen, want dan kun je soms lang wachten. Krijg je de complimenten wel, dan is dat mooi meegenomen!

Ik zeg weleens hardop in huis: 'goed/leuk gedaan Manon!' Dan kijken mijn lieve huisgenootjes mij eerst bevreemd aan en bevestigen dit dan lachend (meestal...). Dat is beter voor je geest en je lijf dan dat je chagrijnig wordt, omdat niemand iets opvalt. Waar wordt je blij van? Hoe leuk vind jij het als iemand iets vol passie doet en je het plezier ervan af ziet stralen? Weet jij voor jezelf wat je echt leuk vind om te doen? Of vind je het van jezelf raar, omdat anderen daar een mening over hebben? Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om te tekenen en ik ben echt niet supergoed, maar ik vind het gewoon heel leuk om te doen. Nu volg ik zelfs een cursus botanisch tekenen, hoe truttig klinkt dat? Jammer dan, ik vind het leuk! Net als schrijven. Dit deed ik nooit, want ik ging mezelf vergelijken met professionele schrijvers. Maar nu schrijf ik wel en ondanks dat ik weet dat er nog een hoop te leren en te verbeteren valt heb ik er erg veel lol in. Wat ook heel belangrijk is in je eigen vriend(in) zijn: lach om jezelf! Om de rare dingen die je zegt of doet.

Ik kan best wel (vaak) onhandig zijn. Als ik alle keren dat ik ben gestruikeld, iets uit mijn handen heb laten vallen of weer eens iets ben vergeten op mezelf had lopen mopperen, was ik nu flink depressief geweest.

Neem jezelf niet zo serieus, dan wordt het leven een stuk lichter. Je wilt voor de mensen die je lief hebt goed zorgen. Begin dus eerst bij jezelf. Slaap als je moe bent, eet gezond, maar geniet ook van een taartje of een wijntje zonder schuldgevoel, bedenk je als je stress voelt in je lijf of dit de moeite waard is, neem een uitgebreid bad, verzorg je lichaam goed! Tijd alleen doorbrengen is een manier om jezelf weer op te laden en bij je eigen gevoel en interesses te blijven. Ga wandelen, ga naar de bioscoop. Stap over je angst heen, het is echt niet gek om iets alleen te doen. Doe dingen die je met een beste vriend(in) zou doen.

Wanneer je blij bent met jezelf gaat alles zoveel makkelijker en ben je nooit alleen! Ik wens jullie samen veel plezier toe! X Manon.

Recente berichten
Archief
Volg mij
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square