top of page

Ontspullen


‘Sinds we alles hebben, komen we veel tekort.’ Als kind vond ik het al heerlijk om bij vriendinnetjes de slaapkamers op te ruimen en te ordenen. Nu eigenlijk nog steeds. Als ik bij iemand ben waar het rommelig is jeuken mijn handen om die ruimte eens flink onder handen te nemen. Een aantal jaar geleden kwam ik erachter dat hier ook echt een beroep in is, nl. de “Opruimcoach”! Gelijk genoteerd op mijn lijstje voor als ik ooit nog wil switchen van beroep! Nu wonen wij in een ruim huis met een grote zolder. Dus hoe makkelijk is het om de vlizotrap te laten zakken en onze spullen die we voorlopig toch niet gebruiken daar te stallen? Als na een tijdje het looppad op zolder dichtslibt, ruimen we op en kan alles via die gammele vlizotrap weer naar beneden. Vervolgens staan de spullen een tijd in de garage, totdat die ook vol raakt. Dan gaan we met de spullen richting de Kringloopwinkel, want zomaar weggooien, dat doe ik niet. We gaan wel recyclen! Het nadeel is weer, dat ik dol ben op Kringloopwinkels, dus de auto komt elke keer weer volgeladen met nieuwe, oude spullen terug. Ondertussen staan er weer een aantal dozen in de garage. Dit keer geef ik de spullen alleen af en rij weer snel weg! Het is niet zo dat we veel nieuwe spullen in winkels kopen. Ik heb nl. best moeite met de overconsumptie die ik om me heen zie, hoe makkelijk spullen zonder bewust nadenken vervangen worden. Zelf vinden we het leuk om iets te maken van resthout, of hout uit het bos (al mag dat volgens mij niet) of we knappen iets uit de Kringloopwinkel op. Wel hebben we pas een nieuwe bank gekocht. Ik ruik alles en wilde er zeker van zijn dat er geen kat of hond iets had gelekt op een bank. Kuch... en ook een nieuw vloerkleed. Deze winter neem ik de tijd om elke week een stukje in huis op te ruimen en bij elk item na te denken of ik het echt nodig heb. Al zie ik erg op tegen de boekenkast, ik ben gek op boeken. Hmm, die doe ik maar als laatste. Want wat hebben we nu eigenlijk echt nodig? Als je eens in gedachten door je huis gaat weet ik zeker dat je meer dan de helft kunt missen. Natuurlijk hebben we de dozen met herinneringen. Maar moet je echt alles bewaren? Zoals bijv. babyspullen of speelgoed? Of kun je er iemand anders blij mee maken en bewaar je alleen de hele bijzondere items. Net als schoolwerkjes. Bewaar van elk schooljaar 1 of 2 mooie tekeningen/ schriftjes. Ik heb pas mijn schoolwerkjes gekregen van mijn ouders. Geen doos vol, maar een mapje en wat ben ik er blij mee! En dan hebben we nog de kledingkasten, cd’s/dvd’s, incomplete spelletjes, 100-delig servies, boeken (slik...). En dan al die zilvervisjes die het als één groot paradijs zien! Ontspullen maakt je leven echt simpeler, overzichtelijker en kalmer. Je huis lijkt groter, je maakt het makkelijker schoon en je vindt je spullen sneller terug! Je gaat vanzelf nadenken voor je iets koopt: ‘heb ik dit echt nodig?’ Eigenlijk alleen maar voordelen: je houdt tijd en geld over! Heb je nu ook zin gekregen om te beginnen met opruimen? Pas op dat je niet te groot begint, kleine kastjes of kleine ruimtes eerst! Heb je geen overzicht meer? Bel me gerust, dan kom ik met een lege auto jouw kant op! X Manon.

Recente berichten
Archief
Volg mij
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page